TÜRK HEPATO PANKREATO BİLİER CERRAHİ DERNEĞİ

Bilim ve Araştırma Kurulu Yönergesi


TÜRK HEPATO BANKREATO BİLİER  CERRAHİ DERNEĞİ

BİLİM VE ARAŞTIRMA KURULU YÖNERGESİ

 

  1.    Kurul, Başkan ve altı üyeden oluşur. Başkanlık için genel cerrahi uzmanlık eğitimi verilen bir kurumda çalışan veya böyle bir kurumdan emekli olmuş, profesör ünvanına sahip bir öğretim üyesi olma şartı aranır. Üyelerin en az dördü genel cerrahi uzmanlık eğitimi verilen bir kurumda çalışan doçent/profesör ünvanına sahip öğretim üyeleri olmalıdır.
  2.   Bilim ve Araştırma Kurulu üyeleri, Yönetim Kurulu tarafından nitelikli çoğunlukla (en az 5/7) görevlendirilir. Yönetim Kurulu yine aynı çoğunlukla Bilim ve Araştırma Kurulu üyelerini görevden alabilir.
  3.    Kurucu üyeler, istifa, görevden alınma vb. olmadıkça 5 yıl süreyle görev yapar. Kendi istekleri ile kuruldan ayrılanların yerine Yönetim Kurulu tarafından yeni üye atanır.
  4.   İlk başkanı Yönetim Kurulu atar; ilk beş yıldan sonra kurul üyeleri kendi aralarından başkan seçer.
  5.    Kurul akademik konularda Yönetim Kurulu’ndan özerk olarak çalışır. Ancak Yönetim Kurulu’na karşı sorumludur. Kurul, faaliyetleri hakkında düzenli aralıklarla (en uzun 6 ay) Yönetim Kurulu’na bilgi verir ve Yönetim Kurulu’ndan, özellikle mali konularda onay alır. Yönetim Kurulu, dernek bütçesinden belli bir miktarı Bilim ve Araştırma Kurulu’nun kullanımına sunar ve Kurulu’nun raporlarına göre harcama kalemlerine izin verir
  6.    Kurul yılda en az 2 kez başkanın daveti ile toplanır. Toplantılar çevrim içi ya da fiziksel olarak bir araya gelinerek yapılır.  Mazeretsiz olarak 3 toplantıya katılmayan üyenin, üyeliği düşer.
  7. Bilim ve Araştırma Kurulu’nun ana görevleri aşağıda belirtilmiştir. Ayrıca Yönetim Kurulu’nun talep ettiği diğer görevleri de yürütür:
    1. Çok-merkezli çalışmaların geliştirilmesi ve gerçekleştirilmesi için çalışmalar yapmak,
    2. Ulusal veri tabanı çalışmaları başlatmak, koordine etmek, güncellemek ve bu veri tabanlarından yapılacak olan çalışmaları değerlendirmek.
    3. Ulusal Veri tabanı sorumlu Koordinatörlerine teknik ve bilimsel anlamda destek sağlamak
    4. Bilimsel çalışmalar için alt çalışma grupları oluşturmak
    5. Türk HPB Cerrahi Derneği ve E-AHPBA arasında bilimsel ve araştırma iş birliğini güçlendirmek,
    6. E-AHPBA Bilimsel ve Araştırma Komitesinin faaliyetlerinden dernek üyelerimizi bilgilendirmek,
    7. Kurulun önemli olarak değerlendirdiği bilimsel projeleri E-AHPBA Bilimsel ve Araştırma Komitesine sunarak iş birliği sağlamak,
    8. Ulusal ve Uluslararası devam eden bilimsel proje, toplantı ve anketlerle ilgili haber ve bilgiler sağlamak
    9. Üyeler ve HPB alanında çalışan genç hekimler için araştırma planlama ve yürütme, makale yazımı, sunum teknikleri gibi konularda eğitim faaliyetleri yapmak
    10. Yönetim Kurulunun uygun bulması halinde araştırma ve proje yarışmaları düzenlemek.